Bakan Mehmet Şimşek’ten yanıt bekleyen sorular! Rusya, ABD finansal sistemini kullanarak Türkiye’ye milyarlarca dolar mı aktardı?

CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından cevaplandırılması amacıyla verdiği yazılı soru önergesiyle, “Rusya’nın, ABD finansal sistemini kullanarak Türkiye’ye milyarlarca dolar aktardığı” iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

Önergenin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye, stratejik olarak Rusya ve Batı arasında denge politikası izlemeye çalışmaktadır. Ancak, yaptırım riskleri göz önünde bulundurulduğunda, bu dengenin ekonomi ve dış politika alanlarında yaratabileceği olası olumsuz sonuçların önceden tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması önemlidir. Bu bağlamda, Türkiye’nin mali ve ekonomik bağımsızlığını sürdürebilmesi ve uluslararası baskılara maruz kalmaması için konu hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi zorunludur. Son dönemde dış basında yer alan haberlere göre, Rusya’nın ABD finansal sistemini kullanarak Türkiye’ye milyarlarca dolar aktardığı ve bu işlemlerin enerji ve inşaat gibi sektörlerde yoğunlaştığı ifade edilmektedir. Bu bağlamda, Türkiye’nin uluslararası finansal sistemde yaptırım riskiyle karşı karşıya kalabileceği iddiaları kamuoyunda endişe yaratmıştır. Türkiye’nin ekonomik çıkarlarını korurken uluslararası yükümlülüklerine uygun hareket etmesi kritik önem taşımaktadır.”

“DİPLOMATİK KRİZ DURUMU İÇİN ÖNLEM ALINDI MI?

Namık Tan, Mehmet Şimşek’in yanıtlaması talebiyle şu soruları sıraladı:

“Bakanlığınızda Rusya’dan Türkiye’ye gerçekleştirilen mali transferlerin hacmi ve sektör bazındaki dağılımı hakkında veri mevcut mudur? Önergeye konu olan mali işlemlerin, Türkiye’ye ‘ABD ve AB tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımları delme’ şeklinde iddialar yöneltilmesi riski taşıdığına dair bir değerlendirme yapılmış mıdır? Türkiye’nin, bu süreçte yaşanacak olası bir diplomatik kriz durumunda uluslararası finansal sistemde yaptırımlara maruz kalmaması için önlem alınmış mıdır? Türk bankalarının ve finans kurumlarının, bu tür işlemlerde yaptırım riskinden korunması için uluslararası standartlara uygun olarak denetim ve kontrol mekanizmaları kurulmuş mudur? Türkiye’nin enerji ve inşaat sektörlerindeki Rusya ile ekonomik işbirliğinin uzun vadeli sürdürülebilirliği göz önüne alındığında, bu işbirliklerinin diplomatik ve ekonomik riskleri hakkında stratejik bir planlama yapılmakta mıdır? Bugüne kadar AB üye ülkeleri ya da ABD kanalından Türkiye’ye herhangi bir eleştiri ya da talep yöneltilmiş midir? Yöneltildiği takdirde ne gibi önlemler almayı planlıyorsunuz?”

Related Posts

Türk Ticaret Bankası yeniden faaliyete geçti

112 yıllık tarihiyle ilk özel sermayeli milli banka olma özelliğini taşıyan Türk Ticaret Bankası, yeniden faaliyete geçti.

New York borsası düşüşle açıldı (6 Mayıs 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi 300 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,76 azalarak 40.904,34 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,88 azalışla 5.601,13 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,22 kayıpla 17.626,72 puana indi. Tarife cephesindeki yeni …

Piyasada nefesler tutuldu: Altının ve doların kaderi yarın belli olacak

Trump Fed üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Uzmanlar, bir taraftan ABD Merkez Bankasının (Fed), ülke ekonomisinin zayıflamasıyla yılın ikinci yarısında faizlerde indirime gidebileceğini öngörürken, diğer taraftan stagflasyon endişelerinin faiz indirimlerini sekteye uğratabileceğini tahmin ediyor. Peki Fed’in kararı ne olacak? Powell hangi mesajları verecek?

Kamuda geçici işçi alımında yeni dönem: 6 ay öncesine kadar sigortasız olmak şartı aranabilecek

Kamuda geçici işi alımında yeni dönem başladı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre kamuda geçici işçi alımlarında, işe başlayacakların en az 6 ay öncesine kadar sigortasız olma şartı aranabilecek.

Mekanik sistemler depremde hayat kurtarıyor

Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığı gerçeği, Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki son depremle bir kez daha gündeme geldi. Bu durum, binalarda yalnızca taşıyıcı sistemlerin değil, yapıların iç teknik altyapısının da bütüncül bir …

BOTAŞ’ın ihale yönetmeliği değişti: İşte yeni kurallar

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), petrol ve doğal gaz faaliyetlerinde yerli üretim ve dijitalleşmeye öncelik veren yeni bir ihale ve alım yönetmeliği yürürlüğe aldı. 5 Mayıs 2023 tarihli eski yönetmeliğin yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte …