Bakan Mehmet Şimşek’ten yanıt bekleyen sorular! Rusya, ABD finansal sistemini kullanarak Türkiye’ye milyarlarca dolar mı aktardı?

CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından cevaplandırılması amacıyla verdiği yazılı soru önergesiyle, “Rusya’nın, ABD finansal sistemini kullanarak Türkiye’ye milyarlarca dolar aktardığı” iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

Önergenin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye, stratejik olarak Rusya ve Batı arasında denge politikası izlemeye çalışmaktadır. Ancak, yaptırım riskleri göz önünde bulundurulduğunda, bu dengenin ekonomi ve dış politika alanlarında yaratabileceği olası olumsuz sonuçların önceden tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması önemlidir. Bu bağlamda, Türkiye’nin mali ve ekonomik bağımsızlığını sürdürebilmesi ve uluslararası baskılara maruz kalmaması için konu hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi zorunludur. Son dönemde dış basında yer alan haberlere göre, Rusya’nın ABD finansal sistemini kullanarak Türkiye’ye milyarlarca dolar aktardığı ve bu işlemlerin enerji ve inşaat gibi sektörlerde yoğunlaştığı ifade edilmektedir. Bu bağlamda, Türkiye’nin uluslararası finansal sistemde yaptırım riskiyle karşı karşıya kalabileceği iddiaları kamuoyunda endişe yaratmıştır. Türkiye’nin ekonomik çıkarlarını korurken uluslararası yükümlülüklerine uygun hareket etmesi kritik önem taşımaktadır.”

“DİPLOMATİK KRİZ DURUMU İÇİN ÖNLEM ALINDI MI?

Namık Tan, Mehmet Şimşek’in yanıtlaması talebiyle şu soruları sıraladı:

“Bakanlığınızda Rusya’dan Türkiye’ye gerçekleştirilen mali transferlerin hacmi ve sektör bazındaki dağılımı hakkında veri mevcut mudur? Önergeye konu olan mali işlemlerin, Türkiye’ye ‘ABD ve AB tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımları delme’ şeklinde iddialar yöneltilmesi riski taşıdığına dair bir değerlendirme yapılmış mıdır? Türkiye’nin, bu süreçte yaşanacak olası bir diplomatik kriz durumunda uluslararası finansal sistemde yaptırımlara maruz kalmaması için önlem alınmış mıdır? Türk bankalarının ve finans kurumlarının, bu tür işlemlerde yaptırım riskinden korunması için uluslararası standartlara uygun olarak denetim ve kontrol mekanizmaları kurulmuş mudur? Türkiye’nin enerji ve inşaat sektörlerindeki Rusya ile ekonomik işbirliğinin uzun vadeli sürdürülebilirliği göz önüne alındığında, bu işbirliklerinin diplomatik ve ekonomik riskleri hakkında stratejik bir planlama yapılmakta mıdır? Bugüne kadar AB üye ülkeleri ya da ABD kanalından Türkiye’ye herhangi bir eleştiri ya da talep yöneltilmiş midir? Yöneltildiği takdirde ne gibi önlemler almayı planlıyorsunuz?”

Related Posts

Bakanlık’tan destek! Belek’te turizmde yeni dönem

Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından Antalya Belek’te, özel yasayla kurulan Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAB), olağan genel kurulunu gerçekleştirdi. Birliğin başkanlığına Calista Luxury Resort’ü bünyesinde barındıran Özdoğan Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Özdoğan seçildi.

Gürcü enflasyonu son 2 yılın zirvesinde

Gürcistan’da enflasyon Haziran ayında yıllık bazda yüzde 4 olarak ölçüldü. Bu oran Mayıs ayındaki yüzde 3,5 seviyesinden önemli bir artış göstererek Mart 2023’ten bu yana en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti. Gürcistan Ulusal İstatistik Ofisi …

Vergi denetimlerinde yeni dönem: e-İnceleme Sistemi devreye girdi

VDK’nin sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yapıldı. e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığına işaret edilen paylaşımda, “Sistem, vergi inceleme süreçlerini elektronik ortama taşıyarak, belge ibrazı ve tutanak …

Bakan Işıkhan’dan emekli maaşı açıklaması: ‘Konu ile ilgili rakam…’

En düşük emekli maaşıyla ilgili düzenleme için hazırlıklar tamamlanmak üzere. Meclis süreci yakında başlayacak, kamu işçilerine yönelik toplu sözleşme görüşmeleri ise sona yaklaştı.

En düşük emekli maaşı yükselecek mi? Bakan Işıkhan’dan yeni açıklama geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli aylığı rakamıyla ilgili, “3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon rakamı belli olduğunda, yılın ilk 6 ayında gerçekleşen TÜFE ortaya çıkacak. Hazine ve Maliye Bakanımız ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerekli görüşmeleri yapacağız.” dedi.

Hırvat sanayisinde düşüş sürüyor

Hırvatistan’ın sanayi üretimi 2025 Mayıs’ında yıllık bazda yüzde 1,7 artış gösterse de, bir önceki ay kaydedilen yüzde 6,5’lik üç ayın en yüksek artışından belirgin bir yavaşlama yaşandı. Bu oran, 2024 Kasım’ındaki daralmadan bu yana sanayi …