Uzmanından kritik uyarı: Kahvaltısız beyin yavaşlar mı?

Uzmanından Kritik Uyarı: Beslenme ve Sınav Başarısı Arasındaki İlişki

Dr. Öğr. Üyesi Serap Nazır, sınav döneminde özellikle kahvaltı düzeni, sıvı alımı ve uyku beslenme ilişkisine vurgu yaparak öğrencilerin hem beden hem zihin sağlığını destekleyecek önerilerde bulundu.

Yeterli ve dengeli beslenmenin sınav başarısı üzerindeki etkilerini vurgulayan Dr. Nazır başarılı bir sınav için öğrencilere şu önerilerde bulundu:

  • Sınav öncesinde kahvaltı atlanmamalıdır. Kahvaltı, günün ilk enerji kaynağı olup bilişsel işlevleri olumlu yönde etkiler. Haşlanmış yumurta, tam tahıllı ekmek, az tuzlu peynir, zeytin, ceviz, bol yeşillik ve bitki çayından oluşan dengeli bir kahvaltı tercih edilmelidir.

  • Sınav haftasında probiyotik ve prebiyotik gıdalar tüketilerek bağırsak sağlığı desteklenmeli ve zihinsel dayanıklılık artırılmalıdır.

  • C vitamini yönünden zengin sebze ve meyveler tüketilerek stres hormonları dengelenmeye yardımcı olur.

  • Omega-3 yağ asitleri ve B vitaminleri tüketilerek hafıza ve öğrenme kapasitesi desteklenmelidir.

Dr. Öğr. Üyesi Nazır, sınav öncesinde dikkat edilmesi gereken diğer konuları da şu şekilde belirtti:

  1. Sınav sabahı tuzlu ve ağır gıdalar tüketilmemeli, susama hissi yaratan salamura ürünlerden uzak durulmalıdır.

  2. Kafein tüketimi sınırlandırılmalı, özellikle saat 17:00’den sonra çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durulmalıdır.

  3. Enerji içeceklerinden kaçınılmalı, kan şekerini hızlı yükselten sürülebilir çikolata ve şekerli meyve suları yerine taze/kuru meyveler tercih edilmelidir.

  4. Her saat başı bir bardak su içilerek sıvı tüketimi gün boyunca yayılmalı, sınav günü yanınızda su bulundurulmalıdır.

‘UYKU VE BESLENME İLİŞKİSİ BAŞARIYI ETKİLİYOR’

Sınav dönemlerinde yaşanan uyku problemlerine de değinen Dr. Nazır, kaliteli uyku alışkanlığının sınav başarısı için beslenmeden sonra en önemli faktör olduğunu vurguladı. Sindirimi zor yiyeceklerden kaçınılarak, akşam yemeğinin uyku saatinden en az 3-4 saat önce tüketilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, papatya ve melisa gibi bitki çaylarının uykuya geçişi kolaylaştırabileceğini söyledi. Nazır, sağlıklı beslenmenin sadece beden sağlığına değil, zihinsel performans ve sınav motivasyonuna da olumlu etkileri olduğunu hatırlattı.

Related Posts

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uyurken ortaya çıkan 2 belirti löseminin ilk sinyali olabilir!

Uykuda yaşanan bazı belirtiler, yalnızca bir yorgunluk ya da geçici rahatsızlık olarak görülse de, bazen ciddi hastalıkların ilk uyarısı olabilir. Uzmanlara göre özellikle yoğun gece terlemesi ve gece ortaya çıkan kemik ağrıları, löseminin erken evredeki sessiz sinyalleri arasında yer alıyor.

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı