Türkiye’deki sanatçıların Spotify’dan ne kadar kazandığı ortaya çıktı

Sanatçıların gelirleri müzik endüstrisinde dijital dönüşümün etkisiyle sürekli olarak tartışma konusu olmaya devam ederken, Spotify adlı İsveç merkezli dijital müzik platformu ülkemize özel ilk Loud&Clear raporunu yayımladı. Bu rapor, yerli müzisyenlerin platform üzerinden elde ettikleri telif gelirlerinden tutun da dünya genelindeki konumlarına kadar birçok önemli veriyi içeriyor.

TÜRK SANATÇILARIN KAZANÇLARI 2 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Spotify’ın 2024 verilerine göre, Türk sanatçılar bu yılda platform üzerinden toplamda 2 milyar TL’nin üzerinde telif geliri kazandı. Bu rakam, 2021’e göre ciddi bir artışı işaret ederken, 1 milyon TL’nin üzerinde gelir elde eden sanatçı sayısının neredeyse üç katına çıktığı belirtiliyor.

Raporda Türk sanatçıların sadece yerel değil, aynı zamanda küresel çapta da önemli bir dinleyici kitlesine ulaştığı üzerinde durulmaktadır. 2024 boyunca Spotify kullanıcıları tarafından oluşturulan 289 milyonun üzerinde çalma listesinde Türk sanatçıları bulunmaktadır. Ayrıca ilginç bir detay da şudur ki bu listelerin yaklaşık 191 milyonu ABD ve Almanya gibi yurt dışı kullanıcılar tarafından oluşturulmuştur.

GELİRLERİNİN YARISI TÜRKİYE DIŞINDAN GELİYOR

2024 yılında Türk sanatçıların Spotify’daki gelirlerinin yarısından fazlası Türkiye dışındaki dinleyicilerden geldi. Bu durum, Türkçe müziğin küresel ölçekte yükseldiğinin bir göstergesidir. Verilere göre, Türkçe şarkıların global telif gelirleri 2021’e göre iki katına çıkarken, sadece 2024 yılı içerisinde bu gelirlerde yüzde 37’lik bir artış yaşanmıştır.

Raporda dikkat çeken bir diğer istatistik ise 2,8 milyar dinlemenin, sanatçıların Spotify’da ilk defa keşfedildiği dinlemeler olduğudur. Ayrıca yaklaşık olarak 3,300 Türk sanatçı, Spotify’ın editoryal çalma listelerine katılarak daha geniş kitlelere ulaşma imkanı bulmuştur.

Platformun Türkiye’deki başarısı da oldukça dikkat çekicidir: Spotify Türkiye’nin günlük Top 50 listesinde yer alan parçaların yüzde 90’ından fazlası yerli sanatçılara aittir. Ayrıca 2024 yılında yaklaşık 100 milyon çalma listesi Türk kullanıcılar tarafından oluşturulmuştur. Bu dinamik tablo, dijital müzik ekonomisinin Türkiye’deki yerli üreticiler açısından nasıl büyüme fırsatları sunduğunu gözler önüne sermektedir.

Related Posts

Bakan Işıkhan’dan emekli maaşı açıklaması: ‘Konu ile ilgili rakam…’

En düşük emekli maaşıyla ilgili düzenleme için hazırlıklar tamamlanmak üzere. Meclis süreci yakında başlayacak, kamu işçilerine yönelik toplu sözleşme görüşmeleri ise sona yaklaştı.

En düşük emekli maaşı yükselecek mi? Bakan Işıkhan’dan yeni açıklama geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli aylığı rakamıyla ilgili, “3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon rakamı belli olduğunda, yılın ilk 6 ayında gerçekleşen TÜFE ortaya çıkacak. Hazine ve Maliye Bakanımız ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerekli görüşmeleri yapacağız.” dedi.

Hırvat sanayisinde düşüş sürüyor

Hırvatistan’ın sanayi üretimi 2025 Mayıs’ında yıllık bazda yüzde 1,7 artış gösterse de, bir önceki ay kaydedilen yüzde 6,5’lik üç ayın en yüksek artışından belirgin bir yavaşlama yaşandı. Bu oran, 2024 Kasım’ındaki daralmadan bu yana sanayi …

SGK uzmanından emeklilere kötü haber: ‘Tekrar hatırlatıyorum temmuz ayında…’

Sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş, haziran enflasyon verisi sonrası memur emeklilerinin zam oranının beklentilerin altında kalacağını belirtti. Refah payı ve eşitleme ihtimali bulunmuyor.

Altında ‘bekleyin’ uyarısı: Faiz indirimlerinin kaderi CHP davasına bağlı

CHP davası ve enflasyon verisi bu hafta piyasalarda yön belirleyeceğini söyleten ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, Altın için kısa vadede alım önermeyen Eryılmaz, yatırımcılara faiz ve gümüş fonlarını işaret etti.

Çin’de imalat sektörü haziranda daralma seyrini sürdürdü

Çin’de imalat sanayisinde ekonomik aktivite, haziranda geçen aya göre artsa da daralma seyrini sürdürdü.