Reel Kesim Güven Endeksi azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ocak Ayı İktisadi Yönelim ve Reel Kesim Güven Endeksi Verilerini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Ocak ayına ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Bu veriler, imalat sektöründe faaliyet gösteren bin 745 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılması ve toplulaştırılmasıyla elde edildi.

2025 yılı Ocak ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 102,6 seviyesinde gerçekleşti. Anket sorularına verilen yanıtlar incelendiğinde, sabit sermaye yatırım harcamaları, gelecek üç aydaki ihracat siparişleri, mevcut mamul mal stokları, mevcut toplam siparişler ve gelecek üç aydaki üretim hacmiyle ilgili değerlendirmeler endeksi yükseltirken, son üç aydaki toplam siparişler, gelecek üç aydaki istihdam ve genel gidişatla ilgili değerlendirmeler endeksi düşürdü.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ise bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 100,9 seviyesinde gerçekleşti. Üretim hacmi, iç piyasa siparişleri ve ihracat siparişlerinde azalış gözlemleyenlerin sayısında artış olduğu belirlendi.

Gelecek üç aydaki üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenlerin sayısında artış gözlendi. Bununla birlikte, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin beklentilerde güçlenme olduğu belirlendi.

2025 yılı Ocak ayında ankete katılan işyerlerinin yüzde 52,9’u üretimlerini kısıtlayan herhangi bir faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 14,6’sı talep yetersizliğinin en önemli kısıtlayıcı faktör olduğunu belirtti. İşgücü yetersizliği, hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar ve diğer faktörler sırasıyla talep yetersizliğini takip etti.

Genel olarak, katılımcıların kendi sektörlerindeki gidişattan daha olumsuz bir tablo çizdikleri görüldü. İlerleyen dönemlerde ise birim maliyetlerde artış, satış fiyatlarında artış ve yıllık ÜFE beklentilerinde azalış beklentisinin olduğu belirlendi.

Related Posts

Vergi denetimlerinde yeni dönem: e-İnceleme Sistemi devreye girdi

VDK’nin sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yapıldı. e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığına işaret edilen paylaşımda, “Sistem, vergi inceleme süreçlerini elektronik ortama taşıyarak, belge ibrazı ve tutanak …

Bakan Işıkhan’dan emekli maaşı açıklaması: ‘Konu ile ilgili rakam…’

En düşük emekli maaşıyla ilgili düzenleme için hazırlıklar tamamlanmak üzere. Meclis süreci yakında başlayacak, kamu işçilerine yönelik toplu sözleşme görüşmeleri ise sona yaklaştı.

En düşük emekli maaşı yükselecek mi? Bakan Işıkhan’dan yeni açıklama geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli aylığı rakamıyla ilgili, “3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon rakamı belli olduğunda, yılın ilk 6 ayında gerçekleşen TÜFE ortaya çıkacak. Hazine ve Maliye Bakanımız ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerekli görüşmeleri yapacağız.” dedi.

Hırvat sanayisinde düşüş sürüyor

Hırvatistan’ın sanayi üretimi 2025 Mayıs’ında yıllık bazda yüzde 1,7 artış gösterse de, bir önceki ay kaydedilen yüzde 6,5’lik üç ayın en yüksek artışından belirgin bir yavaşlama yaşandı. Bu oran, 2024 Kasım’ındaki daralmadan bu yana sanayi …

SGK uzmanından emeklilere kötü haber: ‘Tekrar hatırlatıyorum temmuz ayında…’

Sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş, haziran enflasyon verisi sonrası memur emeklilerinin zam oranının beklentilerin altında kalacağını belirtti. Refah payı ve eşitleme ihtimali bulunmuyor.

Altında ‘bekleyin’ uyarısı: Faiz indirimlerinin kaderi CHP davasına bağlı

CHP davası ve enflasyon verisi bu hafta piyasalarda yön belirleyeceğini söyleten ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, Altın için kısa vadede alım önermeyen Eryılmaz, yatırımcılara faiz ve gümüş fonlarını işaret etti.