Küresel piyasalarda jeopolitik gerilim endişesi; karışık seyrediyor

“`html

Küresel Piyasalarda Ticaret Anlaşması ve Jeopolitik Gelişmeler Etkili Oluyor

Küresel finans piyasaları, ABD ile Çin arasında gerçekleşen ticaret anlaşmasının içerik belirsizlikleri ve Orta Doğu’daki artan jeopolitik gerilimler nedeniyle dalgalı bir seyir izliyor. Yatırımcılar, bu belirsizlikler karşısında temkinli hareket etmeye devam ediyor.

ABD ile Çin’in ticaret gerginliklerinin bir süredir devam ettiği bilinirken, tarafların dün sağladığı anlaşma, yatırımcılar arasında umut yaratmıştı. Ancak, anlaşmanın uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği hakkındaki endişeler, piyasaların yönünü etkilemeye devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social üzerinden yaptığı bir paylaşımla, anlaşmanın kendi ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping‘in onayına tabi olduğunu duyurdu.

Trump, “Çin, gerekli nadir toprak elementlerini sağlayacak. Biz de kolejlerimizi ve üniversitelerimizi kullanan Çinli öğrenciler ile mutabık kaldığımız unsurları onlara sunacağız. Biz %55, Çin ise %10 tarife uyguluyor.” ifadelerini kullandı.

Başkan Trump, ABD’nin, Çin ile ticareti artırmak için işbirliği yapmak durumunda olduğunu ve bunun iki ülke için de yarar sağlayacağına vurgu yaptı.

Diğer taraftan, birçok ülke ile devam eden tarife müzakerelerinin henüz çözüme kavuşturulamaması ve zamanın daralması, piyasalarda belirsizlik oluşturuyor.

Bakanlık İddiaları ve Enflasyon Verileri

Ülke gündeminde önemli bir diğer konu ise, mevcut Hazine Bakanı Scott Bessent‘in gelecek yıl ABD Merkez Bankası’nın (Fed) başına geçeceği yönündeki spekülasyonlara yanıt vermesi oldu. Bessent, 2029’a kadar bakan olarak görevde kalma isteğini açıkladı.

ABD’de Tüketici Enflasyonu Beklenenin Altında Kaldı

Makroekonomik verilere göre, ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mayıs ayında aylık %0,1, yıllık %2,4 artış gösterdi. Bu veri, piyasanın beklentilerinin altında kalmış durumda. Barınma maliyetlerindeki artışın, genel maliyet etkisi üzerindeki önemi dikkat çekti.

Analistler, bugün açıklanacak olan üretici enflasyonu verilerinin ülkenin ekonomik gidişatı hakkında daha fazla bilgi sağlayacağına işaret ediyor.

Faiz piyasalarında, Fed’in bu yıl ilk faiz indirimini eylül ayında gerçekleştireceği yönünde genel bir kanı var. Bankanın yılsonuna kadar toplam iki faiz indirimi yapması bekleniyor.

Trump, TÜFE verilerini “mükemmel” olarak nitelendirirken, “Fed bir tam puanlık faiz indirimine gitmeli. Vadesi gelen borçlar için çok daha az faiz ödenecek.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Elde edilen verilere göre, federal hükümetin bütçe açığı mayıs ayında geçen yıla göre %9 düşerek 316 milyar dolara geriledi. Ancak, mali yılın sekizinci ayında toplam bütçe açığı yükselerek 1 trilyon 365 milyar dolara ulaştı.

Jeopolitik Gelişmeler ve Petrol Fiyatları

Yatırımcılar, jeopolitik gelişmelere de dikkat kesilmiş durumda. ABD Dışişleri Bakanlığı, Bağdat Büyükelçiliği’ndeki zorunlu personeli geri çekmeyi planladığını duyurdu. Ayrıca, Bahreyn ve Kuveyt’teki zorunlu olmayan personelin de ayrılmasına izin verileceği bilgisi verildi.

Bu gelişmelerin ardından, Brent petrolünün varil fiyatı %4,8’lik bir artışla 69,4 dolara yükseldi, gün içerisinde ise %0,5 oranında bir düşüşle 69 dolardan işlem görüyor.

Altın fiyatları, ABD ve Çin arasındaki anlaşma duyurusu ve beklenenden düşük gelen enflasyon verilerine rağmen, jeopolitik risklerin artması sebebiyle %1 artışla 3,355 dolardan kapandı. Yeni işlem gününde ise altın ons fiyatları %0,5 artışla 3,373 dolardan işlem buldu.

ABD iş dünyasının ticaret gelişmeleri ve yüz güldüren enflasyon verilerinin ardından, 10 yıllık tahvil faizleri de %4.40 seviyesine kadar geriledi, dolar endeksi ise %0,1 düşüşle 98.4 seviyesinden işlem görüyor.

Dün New York Borsası’nda S&P 500 endeksi %0,27, Nasdaq endeksi ise %0,50 değer kaybederken, Dow Jones endeksi ise yatay bir seyir izledi. Endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir başlangıç yaptı.

AB ve ABD Tarafından Devam Eden Tarife Müzakereleri

Avrupa borsaları, ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmasının detaylarının belirsizliği ve AB ile ABD arasındaki uzayan tariff müzakereleri nedeniyle genel anlamda negatif bir eğilim sergiledi. İngiltere dışındaki Avrupa borsaları bu durumdan etkilenirken, tarife müzakerelerinin 9 Temmuz tarihini aşma ihtimali, yatırımcılarda belirsizlik yaratmaya devam ediyor.

Öte yandan, AB Konseyi, NATO ve Birlik güçlerinin karşılıklı işbirliğini güçlendirmek üzere çabalarını sürdürdüğünü ve Avrupa’daki savunma harcamalarını artırmak amacıyla ortaklık kurmaları gerektiğini vurguladı.

Analistler, bu durumun bölgedeki imalat sanayi için olumlu sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,13 artarken, Fransa’da CAC 40 endeksi %0,36, Almanya’da DAX %0,16 ve İtalya’da FTSE MIB %0,07 değer kaybetti.

Asya Borsaları Karışık Seyrediyor

Asya borsaları, ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmasının olumlu yansımaları ve jeopolitik risklere dair endişelerle karışık bir seyir izliyor. Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, yapılan gümrük vergisi müzakerelerinde istikrar sağlandığını belirtirken, artan fiyat sorunlarını ciddiye aldıklarını ifade etti.

Asya’da kapanış itibarıyla Nikkei 225 endeksi %0,6 artış kaydetti. Öte yandan, Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,1, Güney Kore’de Kospi %0,6 ve Hong Kong’da Hang Seng %0,8 geriledi.

Zirve Yapan BIST 100 Endeksi

Borsa İstanbul, dün alış ağırlıklı bir seyir izleyerek BIST 100 endeksini %0,28 artışla 9,686.11 puanla kapattı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat, normal seans kapanışının %1 altında 10,808.00 puandan işlem gördü.

Dolar/TL ise 39.1710 seviyesinde kapanırken, bankalararası piyasada %0,1 artışla 39.2030’dan işlem görüyor. Analistler, bugün yurt içinde sanayi üretimi ve yurt dışında ise ABD’de üretici enflasyonu ve haftalık işsizlik maaşı başvurularının takip edileceğini sözlerine ekledi. BIST 100 endeksinin teknik anlamda 9,700 ve 9,800 seviyelerini direnç, 9,600 ve 9,500 seviyelerini destek olarak belirlediler.

Bugün Takip Edilecek Veriler:

  • 10.00 Türkiye, nisan ayı sanayi üretimi
  • 15.30 ABD, mayıs ayı Üretici Fiyat Endeksi
  • 15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları

“`

Related Posts

Bakan Işıkhan’dan emekli maaşı açıklaması: ‘Konu ile ilgili rakam…’

En düşük emekli maaşıyla ilgili düzenleme için hazırlıklar tamamlanmak üzere. Meclis süreci yakında başlayacak, kamu işçilerine yönelik toplu sözleşme görüşmeleri ise sona yaklaştı.

En düşük emekli maaşı yükselecek mi? Bakan Işıkhan’dan yeni açıklama geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli aylığı rakamıyla ilgili, “3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon rakamı belli olduğunda, yılın ilk 6 ayında gerçekleşen TÜFE ortaya çıkacak. Hazine ve Maliye Bakanımız ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerekli görüşmeleri yapacağız.” dedi.

Hırvat sanayisinde düşüş sürüyor

Hırvatistan’ın sanayi üretimi 2025 Mayıs’ında yıllık bazda yüzde 1,7 artış gösterse de, bir önceki ay kaydedilen yüzde 6,5’lik üç ayın en yüksek artışından belirgin bir yavaşlama yaşandı. Bu oran, 2024 Kasım’ındaki daralmadan bu yana sanayi …

SGK uzmanından emeklilere kötü haber: ‘Tekrar hatırlatıyorum temmuz ayında…’

Sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş, haziran enflasyon verisi sonrası memur emeklilerinin zam oranının beklentilerin altında kalacağını belirtti. Refah payı ve eşitleme ihtimali bulunmuyor.

Altında ‘bekleyin’ uyarısı: Faiz indirimlerinin kaderi CHP davasına bağlı

CHP davası ve enflasyon verisi bu hafta piyasalarda yön belirleyeceğini söyleten ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, Altın için kısa vadede alım önermeyen Eryılmaz, yatırımcılara faiz ve gümüş fonlarını işaret etti.

Çin’de imalat sektörü haziranda daralma seyrini sürdürdü

Çin’de imalat sanayisinde ekonomik aktivite, haziranda geçen aya göre artsa da daralma seyrini sürdürdü.