Kimse fark etmiyor ama bu hastalık geceleri sinsice başlıyor

Demans, çoğu zaman yaşlılıkla ilişkilendirilen bir hastalık olsa da başlangıç belirtileri genellikle gözden kaçabilir. Uzmanlar, bu hastalığın ilk işaretlerinin gece saatlerinde kendini gösterdiğine dikkat çekiyor. Geceleri uyku düzeninde yaşanan değişiklikler bu hastalığın erken evrelerinin habercisi olabilir ve bu durum çoğu zaman dikkat edilmeden geçer.

Demans, beynin zaman içerisinde gerilemesiyle ortaya çıkan bir grup semptomdur. Birçok kişi demansı genellikle hafıza kaybı veya kişilik değişiklikleri ile ilişkilendirir fakat başlangıç belirtileri daha ince olabilir. Alzheimer Derneği, demans hastalarının uyku düzenlerinde belirgin değişiklikler yaşayabileceğini vurguluyor. Bu değişiklikler, geceleri uykuya dalmakta zorluk, gece uyanmaları veya gündüzleri aşırı uyuma gibi semptomlarla kendini gösterebilir.

Uyku bozuklukları, demansın ilk işaretlerinden biri olabilir. Demanslı bireylerin uyku düzenleri genellikle bozulur, bu da onların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Uykusuzluk gece boyunca sıklıkla uyanmalar veya dinlendirici bir uyku uyuyamamak gibi problemler, demansın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Özellikle 55 yaş üzerindeki bireylerde, beyin uykuyu kontrol eden bölgelerdeki işlevsellik kaybı nedeniyle uyku problemleri artabilir.

GECENİN ORTASINDA BELİREN UYARI İŞARETLERİ

Birçok kişi, demans belirtilerinin uyku düzenindeki bozukluklarla başladığını fark etmeyebilir fakat araştırmalar, gün boyunca giderek artan uykululuk ve gece uyku kalitesindeki azalmaların, bunama gelişme olasılığını iki katına çıkarabileceğini ortaya koyuyor. Neurology dergisinde yayımlanan bir çalışma, uykusuzluk ve gündüz aşırı uyuma gibi problemleri olan kişilerin, demans riskinin arttığını kanıtladı.

Beş yıl süren bir çalışmada, kadınların uyku alışkanlıklarındaki değişiklikler ile demans gelişme arasındaki bağlantı incelendi. Gece uyku kalitesinde azalma ve gündüz aşırı uykululuk, demans riski taşıyan kişilerin uykusundaki değişimlere işaret ederken, araştırmalar bu değişimlerin demansın erken işaretleri olabileceğini gösteriyor.

UYKU EKSİKLİĞİ DEMANS SEMPTOMLARINI KÖTÜLEŞTİREBİLİR 

Demans hastalarının uyku düzenindeki bozulma, genellikle yaşlılıkla ilişkilendirilse de, bu belirtiler daha genç yaşlarda da görülebilir. Yapılan araştırmalarda, uyku süresinin çok kısa ya da çok uzun olması, bilişsel bozukluk ve demans riskini artıran faktörler arasında yer alıyor. Özellikle orta yaşlarda ortaya çıkan kısa uyku süreleri, ilerleyen yıllarda demans riskini artırabilir.

Alzheimer ve demans uzmanları, uyku düzenindeki bozulmaların yalnızca yaşlı bireylerde değil, erken yaşta da dikkatle izlenmesi gereken bir uyarı işareti olduğunu belirtiyor. Bu değişiklikler, bir kişinin gündüz saatlerinde daha fazla uyuma isteği veya gece uyanmaları ile kendini gösterebilir. Zamanla, uyku eksikliği demans semptomlarını kötüleştirebilir ve tedavi sürecini zorlaştırabilir. Eğer uyku düzeninde anormal değişiklikler fark ediyorsanız, bir doktora danışmak faydalı olabilir. 

 

Related Posts

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uyurken ortaya çıkan 2 belirti löseminin ilk sinyali olabilir!

Uykuda yaşanan bazı belirtiler, yalnızca bir yorgunluk ya da geçici rahatsızlık olarak görülse de, bazen ciddi hastalıkların ilk uyarısı olabilir. Uzmanlara göre özellikle yoğun gece terlemesi ve gece ortaya çıkan kemik ağrıları, löseminin erken evredeki sessiz sinyalleri arasında yer alıyor.

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu.