İş dünyasında çöküş hızlandı, dört ayda 1727 şirket iflasın eşiğinde: Konkordato alarmı

Konkordato Taleplerinde Büyük Artış: İflas Eden Şirket Sayısı Yüzde 100’den Fazla Yükseldi

Konkordato Takip platformunun verilerine göre sadece nisan ayında 444 şirket mahkemelerin kapısını çaldı. Aralarından 10’u iflas etti, 199’una geçici, 136’sına ise kesin mühlet verildi. Geçen yılın aynı döneminde sadece 214 şirket konkordato başvurusunda bulunmuştu, bu da bir önceki yıla göre yüzde 100’ü aşan bir artış anlamına geliyor.

Öne çıkan bir diğer veri ise yılın ilk dört ayındaki rakamlar. Ocak-nisan döneminde toplam 1727 şirket konkordato başvurusunda bulundu. Mahkemeler, 1308 dosyada geçici ya da kesin mühlet kararı verdi. İflas kararı çıkan dosya sayısı ise 53 oldu. Geçen yılın aynı dönemi olan 2024’ün ise sadece 706 başvuru kaydedilmişti. Yani bir yıl içinde konkordato taleplerinde yüzde 145’lik bir artış yaşandı.

En Kırılgan İnşaat Sektörü

Sektörel dağılıma göre, 2025’in en kırılgan sektörü inşaat olarak belirlendi. Listede 461 şirketle ilk sırada yer alan inşaat sektörünü, sırasıyla 276 başvuruyla tekstil ve 93 başvuruyla gıda sektörü takip etti. Geçen yılın rekorunu tekstil sektörü kırmıştı. Bu yıl ise inşaat sektörü, kentsel dönüşümdeki duraksama ve kamu ihalelerindeki daralma nedeniyle daha da zorlanıyor. İstanbul, 1061 başvuruyla en fazla konkordato talebinin geldiği il olarak öne çıkıyor.

Ekonomistlere göre, konkordato başvurularındaki keskin artışın arkasında yüksek faiz oranları, kurlardaki dalgalanma, tahsil edilemeyen alacaklar ve iç talepteki keskin daralma gibi temel nedenler yatıyor.

Konkordato Sürecinde Olan Bazı Büyük Firmalar

  • AGE Mutfak Eşyaları AŞ (Bernardo)
  • Yusuf Et Çelik Döner
  • Hunca Kozmetik
  • Akın Tekstil
  • CBF Tekstil
  • Çiçekçi Tekstil
  • Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ (Yeşil GYO)

Related Posts

AB’den Ukrayna’ya yeni kredi ödemesi

AB’nin, G7 girişimi kapsamında Ukrayna’ya 1 milyar avroluk yeni kredi ödemesi yaptığı bildirildi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Valdis Dombrovskis, AB’nin, Ukrayna’yı siyasi, mali, ekonomik ve askeri olarak desteklemeye …

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta 75 milyar lira arttı

2 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya göre Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 74 milyar 905 milyon 961 bin lira artarak 22 trilyon 601 milyar 548 milyon 267 bin liraya yükseldi.

İŞKUR verileri açıkladı: En çok personel aranan meslekler belli oldu

İŞKUR’un Nisan 2025 verilerine göre Türkiye’de en çok eleman aranan sektörler ve meslekler açıklandı. Turizm ve otelcilik elemanı, özel güvenlik görevlisi (silahsız) ve reyon görevlisi gibi alanlarda yoğun talep dikkat çekti. İmalat sanayisi ise açık iş sayısında zirvede yer aldı.

KKM’de yaklaşık 2 ayın en sert çıkışı!

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki düşüş sürdü. Son 7 hafta en hızlı çıkışın yaşandığı 2 Mayıs haftasında KKM hesapları 25,5 milyar TL gerileme gösterdi.

Faizler yerinde saydı: Norveç Merkez Bankası indirime gitmedi

Norveç Merkez Bankası, Mayıs 2025 toplantısında politika faizini yüzde 4,5 seviyesinde sabit tuttu. Bu oran, son 15 yılın en yüksek seviyesini temsil ediyor ve banka bu oranı bir yıldan uzun süredir koruyor. Karar, piyasa beklentileriyle tamamen …

Sosyal medya kullanıcısı sayısı 58,5 milyona ulaştı: En çok zaman geçirilen uygulama açıklandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona ulaştığını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir