İnşaat Sektöründe Kalifiye Eleman Krizi

İnşaat Sektöründe Kalifiye Eleman Sorunu ve Maliyet Artışları Projeleri Yavaşlatıyor

Depremler sonrasında, inşaat sektöründe maliyetler artarken kalifiye eleman sıkıntısı da projeleri yavaşlattı.

Müteahhit Emre Gökdemir, İncek’te bin 800 konutluk projeye imza atıyor.

6 Şubat depremleri sonrasında, inşaat sektöründe maliyetler artarken kalifiye eleman sıkıntısı da projeleri yavaşlattı. Kalifiye işçi ücretlerinin 100 ila 150 bin liraya kadar çıkması ve maliyet artışları birçok müteahhiti yatırım yapmaktan alıkoyuyor. Emre Gökdemir, “Ülkemizde konut açığını kapatmak için üzerimize düşeni yapıyoruz. TOKİ’nin yükünü hafifletmek, kira artışlarına çözüm sunmak ve başkentteki barınma sorununa nefes olmak amacıyla projeye başladık” diyor.

Emre Gökdemir projeyi şu şekilde açıklıyor: “6 Şubat’ta 11 ilimiz büyük bir felaket yaşadı. Devletimiz TOKİ ile orada büyük bir mücadele veriyor. Biz de üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Ankara’nın kalbinde, insanların layık olduğu konforlu konutları uygun fiyatla sunarak bu ülkeye olan borcumuzu ödüyoruz. Bu sadece bir proje değil, aynı zamanda bir vefa ve sorumluluk göstergesidir.”

“Sektörde Ara Eleman Krizi Derinleşiyor, Müteahhitler Usta Bulamıyor”

İnşaat sektöründe bazı işçilerin maaşlarının doktor, mühendis, hatta yargı mensuplarının gelirini geçtiğini belirten Gökdemir, maaşların 70 bin ila 150 bin lira arasında değiştiğini söylüyor. Kalifiye ara eleman eksikliğinin sektör için büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Gökdemir, şunları aktarıyor:

“Şu anda ara eleman bulamıyoruz. Çok ciddi bir ihtiyaç var. Usta-çırak ilişkisi neredeyse kalmadı. Eğitim sistemi herkesi masa başına yönlendirdi; kimse alanda çalışmak istemiyor. Teknik ara elemanlara acil ihtiyaç var. Ustaları rezervasyonla buluyoruz, ama talepten dolayı birçok usta verdiği sözü bile tutamıyor; daha yüksek ücret teklif eden firmaya gidiyor.” – ANKARA

Related Posts

Almanya’da nitelikli iş gücü açığı artmaya devam edecek

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) araştırmasına göre Almanya’da 2028’e kadar 768 bin pozisyonun yeterli niteliklere sahip uzmanlar tarafından doldurulamayacağı tahmin ediliyor.

Turizmde ‘yüksek fiyat’ tehdidi: Umutlar güze kaldı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) 50 ülkeden turizm profesyonellerini katılacağı 25-26 Eylül tarihlerinde Yenikapı-Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek İstanbul Turizm Fuarı’na (ITF) hazırlanıyor. TÜRSAB’ın stratejik …

Ticaret Bakanlığı duyurdu: 1.5 milyar Türk Lirası değerinde

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekiplerince, Edirne, Iğdır ve İstanbul illerinde Temmuz ayının ilk dokuz gününde gerçekleştirilen dokuz ayrı operasyonda toplamda 1 milyar 644 milyon TL değerinde uyuşturucu madde ele geçirildi. Operasyonlarda …

Horoz karası üzümünde kara yıl

Musabeyli ilçesine bağlı Kayapınar Köyü Muhtarı Ramazan Ercan, her yıl yaklaşık 5 bin ton olan horoz karası üzümü rekoltesinin bu yıl bin tona kadar düşmesinin beklendiğini belirtti. Muhtar Ercan, “Gerek don, gerekse aşırı sıcaklık ve kuraklık …

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.