Hatırlamak için yeni umut: Bu test her şeyi değiştirebilir!

Phospho-Tau217 Biyobelirteci, Alzheimer Riskini Erken Evrelerde Belirlemede Etkili

Hospital del Mar Araştırma Enstitüsü ve Barselona Beta Beyin Araştırma Merkezi’nden (BBRC) araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma, Alzheimer riskini belirlemek için kullanılan ‘phospho-tau217’ biyobelirtecinin hastalığın erken evrelerinde dahi etkili olduğunu ortaya koydu.

Toplam 1,767 kişinin verilerini inceleyen araştırmacılar, bu biyobelirtecin Alzheimer hastalığının erken belirtileri gösteren bireylerde doğru sonuçlar verdiğini gösterdi. Bu gelişme, hastalığın erken evrelerinde dahi doğru teşhis konulmasını sağlayarak daha ileri ve maliyetli testlere ihtiyaç olup olmadığını belirlemede önemli bir adım olarak nitelendirildi.

Hospital del Mar ve Barselona Beta Beyin Araştırma Merkezi’nden Dr. Marc Suarez-Calvet, çalışma hakkında yaptığı açıklamada, “Bu gelişme, Alzheimer hastalığının erken evrelerinde kimlerin daha ileri testlere ihtiyaç duyduğunu belirlememize yardımcı olabilir” dedi. Suarez-Calvet, ‘P-tau217’ biyobelirteci seviyelerine dayalı olarak yapılan testin, farklı eşik değerleri belirlediğini ve bu seviyeler arasında kalan bireylerin ek testlere yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ancak, biyobelirteç sonuçlarının her zaman uzman bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmesi gerektiğini de ekledi.

Yapılan çalışmalar, phospho-tau217 biyobelirteci sayesinde Alzheimer teşhisinde maliyetlerin düşebileceğini ve mevcut yöntemlere kıyasla yüzde 60 ila yüzde 81 arasında tasarruf sağlanabileceğini gösterdi. Ancak, testin klinik uygulamalarda tam anlamıyla kullanılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Related Posts

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Yerli KAM 2026’da ameliyatta

ASELSAN ile TÜSEB iş birliğiyle geliştirilen yerli kalp-akciğer makinesi (KAM) ilk testlerini geçti. TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, makinenin gelecek yıldan itibaren hastanelerde kullanılacağını bildirdi. Açık kalp cerrahilerinde hayati öneme sahip bu cihaz, Türkiye’nin sağlık teknolojilerinde dışa bağımlılığını azaltma hedefinin somut bir adımı olarak öne çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir