Esnek çalışma modelinin detayları belli oldu

Türkiye’de çalışma hayatını kökten değiştirecek değişiklik için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. kamu ve özel sektörde çalışan milyonlarca kişiyi etkileyecek yeni çalışma düzenine göre, haftalık ve aylık çalışma saatleri aynı kalsa da tatil gün sayısı artacak.

SOSYAL HAYATTAKİ DEĞİŞİM ÇALIŞMA HAYATINI DA DEĞİŞİME ZORLUYOR

Türkiye’de düşen nüfus, artan emeklilikle birlikte iş hayatının akışının bozulmaması adına birçok değişiklik yapılması uzun yıllardır planlanıyor. Hibrit çalışma, uzaktan çalışma gibi yeni çalışma düzenleri koronavirüs pandemisiyle birlikte hayatımıza girmişti. Bunlara ilişkin bazı düzenlemeler getirilerek işçilerin haklarının korunması hedefleniyor.

Özellikle koronavirüs salgını döneminde sokağa çıkma yasağı varken hibrit yani uzaktan çalışma modeli tıpkı dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de yayıldı. Değişen ihtiyaçlara bağlı olarak o model şimdi bir adım daha ileriye taşınarak belli günlerde iş yerinde belli günlerde uzaktan çalışmayla farklı mekanlarda bulunup çalışma saatlerinin doldurulması sağlanacak.

KAMUDA İLK ADIM ATILDI

Kamu çalışanları için esnek çalışma modelinde ihtiyaç duyulan mevzuat değişikliği yürürlüğe girdi. Özel sektöre yönelik teşvik de bu noktada süreci hızlandıracak. Yeni düzenin en temel ilkesi, çalışanın mesaide olduğu günlerde toplam çalışma saati bir miktar uzayacak, ancak haftalık ve aylık toplam çalışma süresi aynı kalacak. Buna karşın haftalık ve aylık yapılan izin artacak.

HAFTALIK 4 GÜN ÇALIŞMAK YETERLİ OLACAK

Mevcut durumda haftada 5 gün çalışan biri, yeni düzende günlük çalışma saatlerini bir saat artırarak artık 4 gün çalışacak ve haftada 3 gün izin yapabilecek. Benzer şekilde haftada 1 gün izin yapan biri de artık 2 gün izin hakkına sahip olabilecek.

HANGİ SEKTÖRLERDE GEÇERLİ OLACAK

Yeni çalışma düzeninin hemen her meslekte uygulanması mümkün ancak yakın zamanda hibrit modeli uygulayan sektörlerin bu konuda daha hızlı hareket edebileceği öngörülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu sektörlere ilişkin açıklamasında “Özellikle bilişim, finans, eğitim, danışmanlık ve hizmet sektöründe hibrit ve uzaktan çalışma modellerinin yerleşmesi amacıyla yasal çerçeveyi hazırlayacağız” ifadelerini kullandı.

YASAL DÜZENLEMELER YAPILACAK

Bakan Vedat Işıkhan, yeni düzen için bazı yasal düzenlemelerin yapılacağını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: Uzaktan çalışmanın işçi hakları üzerindeki etkilerini göz önüne alarak sosyal güvenlik ve çalışma süreleri ile ilgili düzenlemeler gerçekleştirilecek. Dijitalleşmeye uyumlu çalışma şekillerinin desteklenmesi, bu çerçevede serbest ve proje bazlı çalışma modellerine yönelik teşviklerimizi daha da artıracağız. Platform ekonomisi çok önemli bir ekonomi haline gelmeye başladı. E-ticaret, serbest çalışma, dijital hizmetler olarak gruplandırabileceğimiz bu alanda çalışanların haklarının güvence altına alacak mekanizmaların oluşturulması yönünde çalışmalarımız olacak. Son olarak da iş yaşam dengesinin güçlendirilmesi için de yapacağımız çalışmalardan sadece bir iki örnek vereceğim. Çalışanların verimliliğini artıracak, tükenmişlik sendromunu önleyecek yeni uygulamalar teşvik edilecektir.

Related Posts

Türk Ticaret Bankası yeniden faaliyete geçti

112 yıllık tarihiyle ilk özel sermayeli milli banka olma özelliğini taşıyan Türk Ticaret Bankası, yeniden faaliyete geçti.

New York borsası düşüşle açıldı (6 Mayıs 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi 300 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,76 azalarak 40.904,34 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,88 azalışla 5.601,13 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,22 kayıpla 17.626,72 puana indi. Tarife cephesindeki yeni …

Piyasada nefesler tutuldu: Altının ve doların kaderi yarın belli olacak

Trump Fed üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Uzmanlar, bir taraftan ABD Merkez Bankasının (Fed), ülke ekonomisinin zayıflamasıyla yılın ikinci yarısında faizlerde indirime gidebileceğini öngörürken, diğer taraftan stagflasyon endişelerinin faiz indirimlerini sekteye uğratabileceğini tahmin ediyor. Peki Fed’in kararı ne olacak? Powell hangi mesajları verecek?

Kamuda geçici işçi alımında yeni dönem: 6 ay öncesine kadar sigortasız olmak şartı aranabilecek

Kamuda geçici işi alımında yeni dönem başladı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre kamuda geçici işçi alımlarında, işe başlayacakların en az 6 ay öncesine kadar sigortasız olma şartı aranabilecek.

Mekanik sistemler depremde hayat kurtarıyor

Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığı gerçeği, Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki son depremle bir kez daha gündeme geldi. Bu durum, binalarda yalnızca taşıyıcı sistemlerin değil, yapıların iç teknik altyapısının da bütüncül bir …

BOTAŞ’ın ihale yönetmeliği değişti: İşte yeni kurallar

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), petrol ve doğal gaz faaliyetlerinde yerli üretim ve dijitalleşmeye öncelik veren yeni bir ihale ve alım yönetmeliği yürürlüğe aldı. 5 Mayıs 2023 tarihli eski yönetmeliğin yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir