CHP’li Barut: Yeterli üretim ve tüketim için destek şart

CHP Milletvekili Ayhan Barut: Üretim Olmadan Gıda Egemenliği Mümkün Değil

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, üretim olmadan gıda egemenliği kavramının geçerli olamayacağını belirterek, üreticilere ve halka destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Barut, çiftçilerin ve vatandaşların ekonomik zorluklar içinde olduğunu ifade ederek, “Halkın ve çiftçinin desteklenmesi üretim ve tüketim dengesini korumak adına hayati önem taşımaktadır. Maliyetlerin artması ve yükselen faizler gibi sorunlara çözüm bulunmazsa, gıda egemenliğimizi kaybedebiliriz” dedi.

“Faizler Krizi Derinleştiriyor”

Ayhan Barut, AKP döneminde yaşanan ekonomik krizin açlığı ve yoksulluğu artırdığını, geniş çapta bir kaosun hüküm sürdüğünü ifade ederek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Tarihimizde yaşanan en büyük ekonomik krize sebep olanlar, artan vergiler, zamlar, büyüyen yoksulluk tablosunu görmeye devam ediyor. AKP iktidarı yanlış politikalarından vazgeçmediği sürece, her geçen gün karanlık tablo derinleşiyor. Ülkemizde sanayiciden esnafa, çiftçiden emekliye kadar herkes zorluk içinde. Banka faizleri tavan yaparken, enflasyon hızla artıyor. Açlık, yoksulluk ve sefalet karşımızda. Ticari kredi faiz oranları özel ve kamu bankalarında neredeyse yüzde 70’e dayandı. Borç batağında olan vatandaşlarımız büyük sıkıntılar yaşıyor. Sanayici, çiftçi ve iş insanları bu maliyetler altında eziliyor. Ülke ekonomisi üretemez hale geldi. Bu faizlerle birlikte ticaret durma noktasına geldi. Çözüm için daha fazla beklemek mantıksız.”

“Çiftçilerin Sorunlarına Çözüm Bulunmalı”

Gıda egemenliğinin temel dayanağı olan çiftçilerin yaşadığı zorluklara ve çözüm önerilerine değinen Barut, şunları söyledi:

“Tarımsal üretimde kullanılan kredi miktarlarının artırılması gerekiyor. Çiftçiler, yüksek maliyetlere rağmen üretmeye çalışıyor. Kuraklık ve doğal afetler nedeniyle tarımsal üretimdeki finansman sorunları artıyor. Devlet destekli kredilerin miktarları yeterli seviyede değil. Enflasyon, maliyet artışları ve zamlar çiftçileri olumsuz etkiliyor. Bu sorunların çözülmemesi gıda egemenliğimizi ve tarımsal üretimi tehdit ediyor. Çiftçilerin sesine kulak verilmeli ve sorunlara çözüm bulunmalıdır.”

Related Posts

Bakan Işıkhan’dan emekli maaşı açıklaması: ‘Konu ile ilgili rakam…’

En düşük emekli maaşıyla ilgili düzenleme için hazırlıklar tamamlanmak üzere. Meclis süreci yakında başlayacak, kamu işçilerine yönelik toplu sözleşme görüşmeleri ise sona yaklaştı.

En düşük emekli maaşı yükselecek mi? Bakan Işıkhan’dan yeni açıklama geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli aylığı rakamıyla ilgili, “3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon rakamı belli olduğunda, yılın ilk 6 ayında gerçekleşen TÜFE ortaya çıkacak. Hazine ve Maliye Bakanımız ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerekli görüşmeleri yapacağız.” dedi.

Hırvat sanayisinde düşüş sürüyor

Hırvatistan’ın sanayi üretimi 2025 Mayıs’ında yıllık bazda yüzde 1,7 artış gösterse de, bir önceki ay kaydedilen yüzde 6,5’lik üç ayın en yüksek artışından belirgin bir yavaşlama yaşandı. Bu oran, 2024 Kasım’ındaki daralmadan bu yana sanayi …

SGK uzmanından emeklilere kötü haber: ‘Tekrar hatırlatıyorum temmuz ayında…’

Sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş, haziran enflasyon verisi sonrası memur emeklilerinin zam oranının beklentilerin altında kalacağını belirtti. Refah payı ve eşitleme ihtimali bulunmuyor.

Altında ‘bekleyin’ uyarısı: Faiz indirimlerinin kaderi CHP davasına bağlı

CHP davası ve enflasyon verisi bu hafta piyasalarda yön belirleyeceğini söyleten ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, Altın için kısa vadede alım önermeyen Eryılmaz, yatırımcılara faiz ve gümüş fonlarını işaret etti.

Çin’de imalat sektörü haziranda daralma seyrini sürdürdü

Çin’de imalat sanayisinde ekonomik aktivite, haziranda geçen aya göre artsa da daralma seyrini sürdürdü.