İnşaat Sektöründe Kalifiye Eleman Krizi

İnşaat Sektöründe Kalifiye Eleman Sorunu ve Maliyet Artışları Projeleri Yavaşlatıyor

Depremler sonrasında, inşaat sektöründe maliyetler artarken kalifiye eleman sıkıntısı da projeleri yavaşlattı.

Müteahhit Emre Gökdemir, İncek’te bin 800 konutluk projeye imza atıyor.

6 Şubat depremleri sonrasında, inşaat sektöründe maliyetler artarken kalifiye eleman sıkıntısı da projeleri yavaşlattı. Kalifiye işçi ücretlerinin 100 ila 150 bin liraya kadar çıkması ve maliyet artışları birçok müteahhiti yatırım yapmaktan alıkoyuyor. Emre Gökdemir, “Ülkemizde konut açığını kapatmak için üzerimize düşeni yapıyoruz. TOKİ’nin yükünü hafifletmek, kira artışlarına çözüm sunmak ve başkentteki barınma sorununa nefes olmak amacıyla projeye başladık” diyor.

Emre Gökdemir projeyi şu şekilde açıklıyor: “6 Şubat’ta 11 ilimiz büyük bir felaket yaşadı. Devletimiz TOKİ ile orada büyük bir mücadele veriyor. Biz de üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Ankara’nın kalbinde, insanların layık olduğu konforlu konutları uygun fiyatla sunarak bu ülkeye olan borcumuzu ödüyoruz. Bu sadece bir proje değil, aynı zamanda bir vefa ve sorumluluk göstergesidir.”

“Sektörde Ara Eleman Krizi Derinleşiyor, Müteahhitler Usta Bulamıyor”

İnşaat sektöründe bazı işçilerin maaşlarının doktor, mühendis, hatta yargı mensuplarının gelirini geçtiğini belirten Gökdemir, maaşların 70 bin ila 150 bin lira arasında değiştiğini söylüyor. Kalifiye ara eleman eksikliğinin sektör için büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Gökdemir, şunları aktarıyor:

“Şu anda ara eleman bulamıyoruz. Çok ciddi bir ihtiyaç var. Usta-çırak ilişkisi neredeyse kalmadı. Eğitim sistemi herkesi masa başına yönlendirdi; kimse alanda çalışmak istemiyor. Teknik ara elemanlara acil ihtiyaç var. Ustaları rezervasyonla buluyoruz, ama talepten dolayı birçok usta verdiği sözü bile tutamıyor; daha yüksek ücret teklif eden firmaya gidiyor.” – ANKARA

Related Posts

Resmi Gazete’de yayımlandı: TİGEM 2 bin kuzu satacak

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Bafra ırkı 2 bin reforme erkek kuzunun satışı için ihale sürecini başlattı. İhale, Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek. Resmî Gazete’de yayımlanan ilana göre, satışa sunulacak …

Gıda sektöründe konkordato krizi: Furyaya bir Türk devi daha katıldı

Türkiye’nin köklü et ve gıda firmalarından Seret Et, 38 yıl sonra konkordato başvurusunda bulundu. Mahkeme başvuruyu kabul ederek 1 yıllık süre tanırken, Yusuf Et, Gülhanlar Güven Gıda ve Çiloğlu Gıda ile devam eden konkordato zinciri sektördeki krizi derinleştiriyor.

Doğurganlık Hızı Düşüyor

Çocuk üretimi tüketim aracı haline geldi, doğurganlık hızı 2023’te 1,48’e geriledi.

Elazığ’da Rekabetçi Bölgeler Toplantısı

Elazığ’da düzenlenen yuvarlak masa toplantısında iş dünyası sorunları ve çözümleri masaya yatırıldı.

Malatya-Tacikistan İhracatında Düşüş

MTSO, Tacikistan’a ihracatta %70’lik düşüş yaşandığını ve Büyükelçi’den destek beklediklerini açıkladı.

Almanya’da nitelikli iş gücü açığı artmaya devam edecek

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) araştırmasına göre Almanya’da 2028’e kadar 768 bin pozisyonun yeterli niteliklere sahip uzmanlar tarafından doldurulamayacağı tahmin ediliyor.