Mekanik sistemler depremde hayat kurtarıyor

Silivri Depremi Sonrası Mekanik Sistemlerin Önemi

Türkiye’nin deprem kuşağında bulunması, Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle bir kez daha hatırlatıldı. Bu durum, yapıların iç teknik altyapısının da önemini vurguluyor. Doğalgaz, yangın, havalandırma ve sıhhi tesisat gibi sistemlerin deprem anında zarar görmesi, can ve mal kayıplarına sebep olabilir. Aytes Mühendislik, bu sistemlerin sismik risklere karşı dayanıklı hale getirilmesinin önemini vurguluyor.

Son yıllarda, özellikle büyük ölçekli yapılar, konutlar, endüstriyel tesisler, raylı sistemler ve toplu kullanım alanlarında, mekanik tesisat mühendisliğine olan ilginin arttığı görülüyor. Bu sistemlerin denetim, bakım ve güçlendirme çalışmalarıyla afetlere karşı güvenlik sağlanabileceği belirtiliyor.

Ayrancı: “Sismik Tedbirler Yapı Maliyetinin Yalnızca %2’sini Kapsıyor”

Aytes Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ayrancı, mekanik tesisat sistemlerinin yapılar için önemine değinerek, depremin yalnızca binaların taşıyıcı sistemlerini değil, içindeki teknik altyapıyı da etkilediğini belirtiyor. Özellikle doğalgaz, havalandırma ve sıhhi tesisat sistemlerinde yaşanabilecek sorunların ciddi sonuçlara yol açabileceğinin altını çiziyor.

Ayrancı, yaptığı açıklamada, mekanik tesisat mühendisliğinin deprem sonrası ortaya çıkabilecek ikincil tehditlere karşı koruma sağladığını belirterek, mevcut yapılarda da mekanik sistemlerin sismik dayanımı açısından denetlenmesi gerektiğini vurguluyor. Bu çalışmaların düşük maliyetlerle yapılabileceğini ve büyük kayıpların önüne geçebileceğini ifade ediyor.

Ayrancı, sektör paydaşlarına ve vatandaşlara seslenerek, yapıların güvenliği için sadece taşıyıcı sistemlerin değil, mekanik tesisat sistemlerinin de önemli olduğunu vurguluyor. Deprem güvenliğinin bütüncül mühendislik çözümleriyle sağlanabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Horoz karası üzümünde kara yıl

Musabeyli ilçesine bağlı Kayapınar Köyü Muhtarı Ramazan Ercan, her yıl yaklaşık 5 bin ton olan horoz karası üzümü rekoltesinin bu yıl bin tona kadar düşmesinin beklendiğini belirtti. Muhtar Ercan, “Gerek don, gerekse aşırı sıcaklık ve kuraklık …

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

Brent fena yükseldi: Akaryakıta yine zam mı geliyor?

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Çarşamba …

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.