Göğüs ağrısı deyip geçmeyin, gençlerde de hızla yayılıyor!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan Aort Diseksiyonu Hakkında Bilgi Verdi

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, aortun yapısı, aort diseksiyonunun nedenleri, risk faktörleri ve ameliyat sonrası iyileşme süreci hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Prof. Dr. Okuyan’a göre, aort diseksiyonu vücudun en büyük damarı olan aortun yırtılmasıyla meydana gelir. Yaşlılarda sıkça görülen bir durum olarak düşünülse de bu ölümcül durum gençlerde de karşımıza çıkabilir.

‘Diseksiyon İhtimalini Göz Ardı Etmeyin’

Ailede damar hastalığı öyküsü bulunan gençlerin erken tanı ve düzenli kardiyolojik takibe önem vermesi gerektiğini vurgulayan Prof. Okuyan, genetik yatkınlıklar veya bağ dokusu hastalıkları gibi nedenlerle genç yaşlarda da aort diseksiyonunun ortaya çıkabileceğini belirtti. Bu sebeple genç bir hastanın ani başlayan göğüs ya da sırt ağrısını dikkate alarak diseksiyon ihtimalini göz ardı etmediklerini söyledi.

Prof. Dr. Okuyan, aortun vücudun çeşitli noktalarına kan taşıyan önemli bir damar olduğunu ve herhangi bir hasarın tüm sistem üzerinde etkili olabileceğini açıkladı.

‘Aortun Yapısı Ve Diseksiyonun Oluşumu’

Aort damarının üç tabakadan oluştuğunu belirten Prof. Dr. Okuyan, damar duvarının zayıflaması sonucunda aort diseksiyonunun meydana geldiğini açıkladı. Hipertansiyonun kontrolsüz kalması, sigara kullanımı, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, obezite ve hareketsizlik gibi risk faktörlerinin damar yapısını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

‘Doğuştan Gelen Kalp Anomalileri Riski Artırabilir’

Prof. Dr. Okuyan, bazı doğuştan gelen hastalıkların da aort diseksiyonuna neden olabileceğini belirterek, kalp anomalileri ve diğer genetik hastalıkların damar yapısını zayıflatabileceğini ifade etti.

‘Dışsal Travmalar Da Diseksiyona Neden Olabilir’

Aort diseksiyonunun sadece içsel nedenlerle değil, dışsal travmalarla da oluşabileceğini söyleyen Prof. Dr. Okuyan, önemli travmaların aort yırtığına sebep olabileceğini ancak kendiliğinden gelişen diseksiyonların genellikle başka bir damar zayıflığını gösterdiğini belirtti.

Aort diseksiyonunun cerrahi müdahale gerektiren ciddi bir durum olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Okuyan, hastaların başarılı ameliyat sonrası genellikle kısa sürede normal yaşamlarına dönebildiğini ancak tedavi sürecinde tansiyon kontrolü ve düzenli takibin hayati önem taşıdığını belirtti.

Related Posts

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir