Göğüs ağrısı deyip geçmeyin, gençlerde de hızla yayılıyor!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan Aort Diseksiyonu Hakkında Bilgi Verdi

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, aortun yapısı, aort diseksiyonunun nedenleri, risk faktörleri ve ameliyat sonrası iyileşme süreci hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Prof. Dr. Okuyan’a göre, aort diseksiyonu vücudun en büyük damarı olan aortun yırtılmasıyla meydana gelir. Yaşlılarda sıkça görülen bir durum olarak düşünülse de bu ölümcül durum gençlerde de karşımıza çıkabilir.

‘Diseksiyon İhtimalini Göz Ardı Etmeyin’

Ailede damar hastalığı öyküsü bulunan gençlerin erken tanı ve düzenli kardiyolojik takibe önem vermesi gerektiğini vurgulayan Prof. Okuyan, genetik yatkınlıklar veya bağ dokusu hastalıkları gibi nedenlerle genç yaşlarda da aort diseksiyonunun ortaya çıkabileceğini belirtti. Bu sebeple genç bir hastanın ani başlayan göğüs ya da sırt ağrısını dikkate alarak diseksiyon ihtimalini göz ardı etmediklerini söyledi.

Prof. Dr. Okuyan, aortun vücudun çeşitli noktalarına kan taşıyan önemli bir damar olduğunu ve herhangi bir hasarın tüm sistem üzerinde etkili olabileceğini açıkladı.

‘Aortun Yapısı Ve Diseksiyonun Oluşumu’

Aort damarının üç tabakadan oluştuğunu belirten Prof. Dr. Okuyan, damar duvarının zayıflaması sonucunda aort diseksiyonunun meydana geldiğini açıkladı. Hipertansiyonun kontrolsüz kalması, sigara kullanımı, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, obezite ve hareketsizlik gibi risk faktörlerinin damar yapısını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

‘Doğuştan Gelen Kalp Anomalileri Riski Artırabilir’

Prof. Dr. Okuyan, bazı doğuştan gelen hastalıkların da aort diseksiyonuna neden olabileceğini belirterek, kalp anomalileri ve diğer genetik hastalıkların damar yapısını zayıflatabileceğini ifade etti.

‘Dışsal Travmalar Da Diseksiyona Neden Olabilir’

Aort diseksiyonunun sadece içsel nedenlerle değil, dışsal travmalarla da oluşabileceğini söyleyen Prof. Dr. Okuyan, önemli travmaların aort yırtığına sebep olabileceğini ancak kendiliğinden gelişen diseksiyonların genellikle başka bir damar zayıflığını gösterdiğini belirtti.

Aort diseksiyonunun cerrahi müdahale gerektiren ciddi bir durum olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Okuyan, hastaların başarılı ameliyat sonrası genellikle kısa sürede normal yaşamlarına dönebildiğini ancak tedavi sürecinde tansiyon kontrolü ve düzenli takibin hayati önem taşıdığını belirtti.

Related Posts

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uyurken ortaya çıkan 2 belirti löseminin ilk sinyali olabilir!

Uykuda yaşanan bazı belirtiler, yalnızca bir yorgunluk ya da geçici rahatsızlık olarak görülse de, bazen ciddi hastalıkların ilk uyarısı olabilir. Uzmanlara göre özellikle yoğun gece terlemesi ve gece ortaya çıkan kemik ağrıları, löseminin erken evredeki sessiz sinyalleri arasında yer alıyor.

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu.