Kanserle bağlantısı ortaya çıktı! Kadınlarda riski iki kat artırıyor

Tip 2 Diyabet, Pankreas ve Karaciğer Kanseri Riskini Artırıyor

Manchester Üniversitesi’nden Kanser Araştırmaları Profesörü Andrew Renehan ve ekibi tarafından yürütülen bir araştırmada yapılan incelemede, 95 bin kişinin sağlık kayıtlarının incelendiği ortaya çıktı. Elde edilen verilere göre, Tip 2 diyabet teşhisi konan kadınların pankreas kanseri riski iki kat artarken, karaciğer kanseri riski ise neredeyse beş katına çıkıyor.

Erkeklerde de benzer bir durum görülüyor. Tip 2 diyabet teşhisi konulan erkeklerde pankreas kanseri riski %74 artarken, karaciğer kanseri riski ise neredeyse dört katına çıkmaktadır. Ayrıca, bağırsak kanseri riski kadınlarda %34, erkeklerde ise %27 oranında yükselmektedir.

Araştırmacılar, verileri analiz ederken diyabet teşhisi alan bireylerde kanser taramalarının sıklığını da göz önünde bulundurarak, bunun erken teşhis oranlarını artırabileceğini belirtti. Bu nedenle, diyabet teşhisinden sonraki ilk yıl içindeki kanser vakaları analiz dışı bırakılmıştır.

Araştırma, UK Biobank veritabanı aracılığıyla İngiltere’deki 500 bin kişinin tıbbi ve yaşam tarzı verilerini kullanarak yapıldı. Araştırmacılar, yeni Tip 2 diyabet teşhis konulan 23 bin 750 kişiyi, diyabeti olmayan 70 binden fazla kontrol grubuyla karşılaştırarak analiz etti.

Diyabetin pankreas ve karaciğer kanserleriyle olan ilişkisi hakkında henüz tam olarak anlaşılamayan nedenler bulunuyor. Ancak, yüksek insülin seviyeleri, yüksek kan şekeri ve kronik iltihaplanmanın bu bağlantıyı açıklayabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, kadınlarda hormon seviyeleri, insüline duyarlılık ve vücut yağı gibi faktörlerin risk üzerinde etkili olabileceği belirtilmektedir.

Cancer Research UK’den Sophia Lowes, araştırmanın diyabet ile kanser arasındaki ilişkiyi anlamaya yardımcı olduğunu belirtti. Lowes, diyabetin nasıl ve neden kansere yol açtığı konusunda hala birçok soru işareti bulunduğunu ancak bu tür çalışmaların hastalığın önlenmesi, erken teşhisi ve tedavisi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Related Posts

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün